Sivut

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Eikä mitään syötävää -perunamunakas

Kuvittele, että pitkän ja puuduttavan päivän jälkeen kömmit kotiin tietäen, ettei jääkaapissa ole mitään syötävää. Rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että minun tapauksessani se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Koskaan. Hamstereiden sukuun syntynyt kun olen, jääkaappini on useimmiten ennemminkin liian täysi kuin tyhjä. Oikeastaan kyse on samasta ilmiöstä, jonka uskoisin useimman kanssasisareni tunnistavan - kaappi täynnä vaatteita, muttei mitään päälle pantavaa. Jääkaapissa on kyllä ruokaa, mutta mitään ei tee mieli, vaikka nälkä mouruaa mahassa vähintäänkin yhtä kovaa kuin jaloissasi pyörivä laihdutuskuurilla oleva kissaeläin.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että opiskelijaboksiani asuttaa lisäkseni kaksi ocicat -merkkistä kastraattikollia, velipuolet Leksa ja Väne. Mammansa tavoin pojat osaavat arvostaa elämän perusasioita ja etenkin nuorimmainen, Väne, on kovastikin perso. Ehkäpä joskus kirjoitan tämän voimakaksikon kommelluksista enemmänkin, mutta nyt jatkan punaisen lankani etsimistä.

Siispä, inspiraatiota etsimään! Jääkaapista löytyy toissapäiväisen perunasalaatti-illallisen ylijäämänä pari keitettyä perunaa, niillä mennään. Muistan taannoin jemmanneeni pakastimeen Björkensin viljapossun chorizonakkipaketin jämät. Harkitsen tekeväni pyttipannua mutta päädyn sittenkin eksperimentoimaan hieman modifioidun espanjalaisen, tai noh ehkä etäisesti espanjalaisvaikutteisen, perunamunakkaan pikaversion kera. Ei pitäisi jäädä illan tenttiin lukemiset ainakaan ravintoarvoista kiinni..

Sipulisuikaleita kuullotellessani alkaa mieleni tehdä karamellisoitua sipulia, saamani siis pitää. Vaikka yksinään on tylsää syödä, se hyvä puoli itselleen kokkailussa sentään on, että uusia, joskus jopa vähemmän menestyksekkäitä ideoitaan sopii rauhassa toteuttaa. Eipähän ole ketään muuta nyrpistämässä nokkaansa, jos ei kaikki aina ihan Chez Dominiquen ruokalistalle yltäisikään. Ja toisinaan sitä jopa yllättyy positiivisesti, tänään kävi niin.


Chorizonakeilla ja karamellisoidulla sipulilla ryyditetty perunamunakas
1 pieni sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tl tummaa balsamiviinietikkaa
½ tl hunajaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
3 chorizonakkia
3 kananmunaa
4 rkl parmesanraastetta

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä miedolla lämmöllä pari minuuttia uuninkestävässä paistinpannussa, mutta älä ruskista. Mausta suolalla, pippurilla, balsamiviinietikalla ja hunajalla ja anna hautua kannen alla vielä viitisen minuuttia.

Kuori ja viipaloi sillä välin perunat ja siivuta nakit. Lisää nakit ja perunat pannulle ja lisää hieman lämpöä, kunnes perunat alkavat saada väriä. Mausta vielä suolalla ja pippurilla.

Vatkaa munien rakenne rikki, mausta ja lisää juustoraaste. Kaada munakasmassa pannuun, nosta pannu uunin ylätasolle ja paista viitisen minuuttia, kunnes munakas on saanut hieman väriä pintaan. Yksi satsi riittänee kahdelle pieniruokaiselle tai yhdelle raavaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti