Sivut

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Kreikkalainen feta-sipulipiirakka ja marinoidut tomaatit

Tämän helpon ja mutkattoman piirakan ohjeen sain ystävältäni S:lta. Piirakan juju piilee siinä, että erillistä pohjaa ja täytettä ei tarvita, vaan kaikki piirakan aineet sekoitetaan keskenään ja taikina valmistuu yhdessä kulhossa. En oikeastaan erityisemmin pidä tillin mausta, mutta suolaisen fetajuuston ja makeaksi paistetun sipulin kanssa se toimii yllättävän hyvin. Makua ja kuitua lisätäkseni käytin taikinaan vehnäjauhojen sijaan sämpyläjauhoja. Parmesanjuusto on parasta ostaa palana ja raastaa itse. Maku on näin aivan eri luokkaa kuin valmiiksi raastetuissa sahanpuruissa. Tarjoilin piirakan balsamiviinietikalla marinoitujen kirsikkatomaattien kera. Tomaattien ja etikan kirpeä makeus ja suolaisen piirakan yhdistelmä toimii oikein mukavasti.


Kreikkalainen feta-sipulipiirakka
Resepti sovellettu kirjasta: kreikkalainen keittiö – Rena Salaman
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 iso purjo
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 ¾ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
3 munaa
2 dl luonnon jogurttia
200 g fetajuustoa
50 g gruyere- tai parmesanjuustoa
½ - 1 dl silputtua tuoretta tilliä
Lisäksi: halutessasi voita vuoan voiteluun

Laita uuni lämpenemään 180 C asteeseen. Hienonna sipuli ja freesaa sitä voissa ja oliiviöljyssä hetki. Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele se huolella sillä lehtien välissä voi olla hiekkaa. Hienonna purjon valkoinen ja vaaleanvihreä osa ja lisää pannulle sipulin kera. Jatka kuullottamista kannen alla miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen n. 10 – 12 min, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Kuutioi feta ja raasta gruyere- tai parmesanjuusto. Sekoita isossa kulhossa jauhot ja sooda. Lisää kananmunat, jogurtti sekä kuutioitu feta ja sekoita nopeasti. Lisää lopulta jäähtyneet sipulit, tillisilppu ja juustoraaste muutamaa ruokalusikallista lukuun ottamatta. Sekoita ja anna taikinan maustua hetki.

Voitele halkaisijaltaan n. 25 cm:n kokoinen pyöreä, korkeareunainen vuoka ja levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 40 –45 minuuttia.


Marinoidut tomaatit
200 g makeita kirsikkatomaatteja
½ kynsi valkosipulia
1 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä
1 tl hyvää balsamiviinietikkaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä maun mukaan, esim. basilikaa, timjamia, oreganoa, chiliä (okei chili ei ole yrtti) tms..
suolaa ja mustapippuria myllystä

Pese, kuivaa ja puolita tomaatit. Hienonna valkosipuli. Mikäli käytät tuoreita yrttejä, hienonna ne. Sekoita kulhossa valkosipuli, yrtit, oliiviöljy, balsamiviinietikka ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon tomaatit ja anna maustua hetki. Sopii nautittavaksi esim. paahdetun leivän tai suolaisen piirakan lisäkkeenä. Tästä ohjeesta riittää lisukkeeksi parille hengelle.


Vinkkejä:
Käytä hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä. Myös maustetut öljyt sopivat hyvin, itse käytin puolet ja puolet Oliviers & Co:n basilikalla maustettua ja extra virgin oliiviöljyä. Oliiviöljy on loistava tuliainen Etelä-Euroopan matkoilta, sillä netistäkin tilattuna ne tulevat yleensä huomattavasti kalliimmiksi. Lisäksi paikan päällä, kuten esimerkiksi juuri kyseisissä Oliviers & Co:n liikkeissä pääsee maistelemaan eri öljyjä ja viinietikoita ja valitsemaan juuri omaan makuunsa sopivan tuotteen.

Myös kuivatut yrtit käyvät tähän reseptiin. Itse käytin tällä kertaa oikotienä  Nomun chilillä maustettua kuivapestosekoitusta. Se sopii mielestäni hyvin esimerkiksi tomaattien, paahdettujen paprikoiden tai oliivien marinointiin ja pikainen pesto siitä syntyy kuumaa vettä ja oliiviöljyä lisäämällä.

Käytä hyvälaatusta balsamiviinietikkaa. Useita vuosia puutynnyreissä kypsytetty, tumma balsamiviinietikka ei ole enää etikkamaisen hapanta, vaan täyteläisen makeaa ja koostumukseltaan miltei siirappimaista. Itse käytin samaisen Oliviers & Co:n 12 vuotta kypsytettyä modenalaista balsamiviinietikkaa.

Mikäli talvisaikaan tomaatit ovat vetisiä ja mauttomia, tunnustan huijaavani hiukan lisäämällä niihin ripauksen sokeria ja tarvittaessa vielä tilkkasen balsamiviinietikkaa hapokkuutta antamaan. Tämä konsti sopii myös piristämään lattean makuista tölkitettyä tomaattimurskaa esimerkiksi tomaattikastiketta tai –keittoa valmistettaessa.

Maistele ja sovella raaka-aineita ja ainemääriä oman makusi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti