Sivut

torstai 21. maaliskuuta 2013

Lemon & poppyseed cupcakes

Ulkomaisissa leivontablogeissa on silloin tällöin vilahdellut sitruuna-unikonsiemenkuppikakkujen ohjeita ja minun on jo pidempään ollut tarkoitus leipoa niitä. Viikonlopun blogitapaamisen lähestyessä näin tilaisuuteni koittaneen.

Narsissiksi naamioituneet

Muutamia ohjeita selailtuani päädyin BBC:n GoodFood -sivuston yksinkertaiseen ohjeeseen. Koska tarkoituksenani oli viedä leivonnaisia tuliaisiksi myös varaperheelleni, johon lukeutuu yksi keliaakikko, valmistin taikinan kaksinkertaisena ja saman tien myös gluteenittomana. Toisin kuin Persupöperöä -blogin Virpillä, minulla on vara-aviomiehen sijaan varaperhe. Toisin sanoen tuttavaperhe, jonka luona asuin jonkin aikaan teininä muutettuani Ouluun lukioon. Koska leivonnaisia jäi yli, kiikutin niitä myös ystävälleni J:lle. Kävi ilmi, että päivä oli hänen syntymäpäivänsä, jonka olin tietysti unohtanut. Leivonnaisten kera uskoisin saaneeni anteeksi. :)

Mutta leipomiseen palatakseni... Gluteenittomilla jauhoilla leipoessani teen kerta toisensa jälkeen aina saman virheen. Täytän nimittäin muffinsivuoat aina liian täyteen. Sitkoton taikina kun tuppaa paistettaessa tursuaamaan helpommin yli äyräidensä kuin vehnäjauhoon leivottu. 2/3 voisi jatkossa olla hyvä muistisääntö.

Kuorrutteen valmistin joskus aiemmin testaamaani Martha Stewartin Swiss Meringue Buttercream -kuorruteohjetta mukaellen sen mukaan, mitä aineita kaapista löytyi. Mikäli satut omistamaan induktiokuumennusominaisuudella varustetun yleiskoneen, kuorrute syntyy varsin vaivattomasti sen avulla. Koska ohjeessa käytettiin kananmunista vain valkuaiset, päätin hyödyntää keltuaiset valmistamalla varsinaisen kuorritteen alle lemon curd tahnan kuppikakkuja raikastamaan. Lemon curdin resepti on enkelten kakun ohjeesta, sillä siihen kului näppärästi juuri kuusi keltuaista.


Lemon & poppyseed cupcakes
Resepti mukaeltu: BBC - GoodFood
12-14 kuppikakkua
225 g (n. 3 dl) vehnäjauhoja
175 g (n. 2 1/4 dl)  ruokokidesokeria
2 (luomu) sitruunan raastettu kuori
1 rkl (15 ml) paahdettuja unikonsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 (luomu) kananmunaa
100 g (1 dl) luonnonjugurttia
175 g voisulaa

Gluteenittomaan versioon käytin vehnäjauhon sijasta:
120 g (n. 1 1/2 dl) tummaa Jyttejauhoa
50 g (n. 3/4 dl) maissitärkkelystä

Esilämmitä uuni 180 asteeseen ja vuoraa muffinsipellin kolot papervuoilla. Siivilöi isoon kulhoon jauhot, lisää sokeri, sitruunankuori, unikonsimenet sekä leivinjauhe ja sooda ja sekoita hyvin. Sekoita pienessä kulhossa kananmunat ja jugurtti tasaiseksi. Lisää kuiviin aineisiin muna-jugurttiseos ja voisula ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina muffinipellin koloihin ja paista 20-22 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä ennen koristelua.


Swiss Meringue Vanilla Buttercream
Resepti mukaeltu: Martha Stewart
200 g (n. 6 kpl) kananmunanvalkuaista
300 g (n. 3 1/2 dl) sokeria (Siro)
400 g voita, mieluusti suolatonta, viileän huoneenlämpöisenä ja paloiteltuna n. 2 cm kuutioiksi
ripaus suolaa jos käytät suolatonta voita
1 vaniljatangon siemenet

Mittaa valkuaiset ja sokeri lämmönkestävään kulhoon ja kuumenna niitä vesihauteessa sekoitellen kunnes sokeri liukenee valkuaisiin. (Voit myös kuumentaa seosta yleiskoneen induktiokuumennuksella n 60 asteeseen pallovispilällä sekoittaen.) Seos tuntuu tällöin kuumalta ja täysin tasaiselta sormien välissä. Siirrä sitten seos yleiskoneen kulhoon tai vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes se on jäähtynyt kunnolla ja on muodostunut jäykkä marenki.

Vatkaa voi pala kerrallaan marengin joukkoon vatkaten huolellisesti jokaisen lisäyksen välissä. Kuorrute saattaa näyttää juoksettuneelta kun kaikki voi on lisätty, mutta tasoittuu kyllä vatkattaessa. Lisää lopuksi suola ja vaniljatangon siemenet ja vatkaa hyvin.

Vaihda lopuksi yleiskoneeseen lastamainen sekoitin tai takinakoukku ja sekoita pienimmällä nopeudella noin 5 minuuttia ilmakuplien poistamiseksi. Voit myös sekoittaa taikinaa käsin nuolijalla. Kuorrute säilyy tuorekelmulla peitettynä viileässä huoneenlämmössä vuorokauden tai 3 vuorokautta jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Jääkaapissa säilytetty kuorrute tulee ottaa hyvissä ajoin huoneen lämpöön ja sekoitella notkeaksi esimerkiksi yleiskoneen lastamaisella sekoittimella tai nuolijalla.


Lemon curd
Resepti: Kotiliesi
6 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
1 dl hillosokeria
2 rkl sitruunan raastettua kuorta
1 dl sitruunamehua
100 g voita

Mittaa keltuaisten kanssa kattilaan sokerit, sitruunan raastettu kuori ja mehu. Kuumenna aineksia koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja jatka vatkaamista. Lisää voi pieninä nokareina koko ajan hyvin sekoittaen. Anna sitruunatahnan jähmettyä jääkaapissa tai kylmässä vesihauteessa.

2 kommenttia:

  1. Nämä olivat paitsi kauniita, hurjan herkullisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta! :) Olen itsekin ihan tyytyväinen lopputulokseen. Kuppikakuista saa helposti niin monennäköisiä kun vähän tuunaa eri koristeilla ja vuoilla.

      Poista